Janáčkův festival letos láká na hvězdného Müllera-Schotta, skvělého Hadlanda nebo Stabat mater v katedrále

Janáčkův festival letos láká na hvězdného Müllera-Schotta. Foto: foto Uwe Arens

Jedinečné zážitky a výjimečné interprety nabídne letošní Mezinárodním hudební festival Leoše Janáčka, který už zahájil prodej vstupenek. V Ostravě a na několika dalších místech Janáčkova rodného kraje se od 1. června do 1. července setkají rozhlasoví filharmonici z ČR a Norska, uznávaný a obdivovaný mistr violoncella Daniel Müller-Schott, klavírní virtuos světového formátu Christian Ihle Hadland a  mnohé hvězdy české klasiky. Chybět nebude ani jazz v podání Nikol Bókové či netradiční performance uskupení Holektiv s violoncellistkou a skladatelkou Terezií Kovalovou.

 

„Vynikající Daniel Müller-Schott vystoupí dvakrát. Jednou v ostravském Domě kultury Poklad se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, který bude řídit jeho šéfdirigent Petr Popelka. Podruhé v kostele sv. Valentina v Příboře. Můžeme se těšit na mimořádný zážitek, a to špičkovou hru na bezmála 300 let starý nástroj. Christian Ihle Hadland rozezní v programu s názvem Pozdrav evropského severu klavír doslova perleťovým zvukem, jak s uznáním říkají jeho recenzenti. Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor se sólisty a dirigentem a prezidentem festivalu Tomášem Netopilem provedou Dvořákovu emotivní kantátu Stabat mater, a to navíc v krásné ostravské katedrále Božského Spasitele,“ vyjmenoval letošní TOP koncerty ředitel MHF Leoše Janáčka Jaromír Javůrek.

 

V působivých kulisách chrámů, kostelů, klášterů i industriálních budov se v Ostravě, Hukvaldech, Opavě, Ludgeřovicích a Příboře rozezní i jedinečné varhanní recitály Evy Bublové a Pavla Svobody či viola Kristiny Fialové, která je absolutní vítězkou a laureátkou řady mezinárodních soutěží. A nebudou chybět ani navýsost moderní hudební přesahy nebo světová premiéra nové skladby české skladatelky Sylvy Smejkalové.

 

Poprvé se jeden z večerů Janáčkova festivalu uskuteční v prostorách Národního zemědělského muzea v Ostravě. Premiéru v roli moderátora bude mít na festivalu hobojista Vilém Veverka, který jinak sklízí uznání za bravurní hru na hoboj.

 

K překvapivým premiérám bude letos patřit i Daniel Matejča. Houslista, který jako vůbec první Čech zvítězil v Eurovision Young Musicants – Evropské televizní soutěži mladých hudebníků. Ještě náctiletý mimořádně talentovaný mladý muž, bude společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava a jejím šéfdirigentem Vasilijem Sinajskim zahajovat letošní ročník festivalu.

 

„Pokud jde o nepřehlédnutelné zastoupení dechového nástroje, velmi výrazný bude klarinet Karla Dohnala v BrickHouse v Dolních Vítkovicích,“ míní ředitel Janáčkova festivalu. „Kouzelník s klarinetem“, jak je K. Dohnal někdy označován, už koncertoval prakticky po celém světě. Spolupracoval například s Tokyo String Quartet, hostoval jako první klarinetista v BBC Symphony Orchestra v Londýně a vystupoval s mnoha dalšími orchestry a soubory.

 

K dalším programovým „bonbónkům“ a zajímavostem bude patřit komorní koncert Wroclaw Baroque Ensemble, vynikajícího polského orchestru hrajícího na historické nástroje především skladby baroka a raného klasicismu. V krásném prostředí opavského kostela sv. Václava tato hudba nalezne ideální prostor pro patřičné vyznění.

Tradičně atraktivní je program také v Hukvaldech. Na návštěvníky tam letos čeká například Harafica Symphonic – překvapivé propojení mistrně interpretované lidové hudby, Janáčkova díla, originální cimbálové muziky Harafica a Moravské filharmonie Olomouc.

 

Kompletní program včetně možnosti rezervace vstupenek je dostupný na: www.mhflj.cz/program

 

(nm)