Sezónní recepty s čerstvou ředkvičkou

Na jaře se v obchodech začíná objevovat čerstvá lokální zelenina. Hlavní sezóna teď začíná mimo jiné také ředkvičkám, které mnozí pro jejich štiplavou chuť milují, zatímco druzí je nesnáší.

Pravdou však je, že mají blahodárný vliv na celé naše zažívání, jelikož ničí viry, bakterie a plísně. Můžete si je vychutnat samozřejmě samotné, nebo třeba nakrájené na čerstvém chlebu s tvarohem, ale skvěle se hodí také do receptů, které zároveň okoření.

Pokud se vám však jejich chuť příliš nelíbí, ale nechcete si nechat ujít jejich pozitivní vliv, můžete je vyzkoušet v receptech, které je zjemní. Například v pomazánkách, salátech, ale také je můžete přidat do krémových polévek.

Ředkvičky jsou vynikající také při očistě střev a celého trávicího ústrojí, jelikož ničí škodlivé bakterie, viry a plísně. Kromě toho také napomáhají ředit hleny, což ocení nejen marodi, ale také kuřáci. Ředkvičky obsahují vitamín C, B1, B2 a B6, betakaroten, železo, vápník, síru, draslík, hořčík, fosfor a další prospěšné látky.

Dopřejte si tak letošní sklizeň od českých farmářů z Předměřic na Jizerou, kterou do obchodů Tesco dodává společnost Blanická s.r.o. Svazek ředkviček je k dostání v obchodech Tesco za 10,90 Kč. Pochutnejte si na těchto jarních receptech.

 

Lehký bramborový salát s kapary, ředkvičkami a koprem

Ingredience:

  • 800 g uvařených brambor,
  • 3 uvařená vejce,
  • 100 g kapar vnálevu,
  • 1 svazek ředkviček,
  • 200 ml bílého jogurtu,
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • kopr,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a vložte do mísy. Kapary přeceďte od nálevu a přidejte k bramborám do mísy. Ředkvičky nakrájejte na slabé plátky a přidejte do mísy. Vše osolte a opepřete dle chuti, přidejte jogurt, hořčici a na kostičky nakrájená vejce. Důkladně promíchejte a podávejte ozdobené nasekaným koprem.

Rýžové nudle s krevetami, ředkvičkami, okurkou a koriandrem

Ingredience:

  • 100 g oloupaných a vařených krevet,
  • 200 g rýžových nudlí,
  • 1/2 salátové okurky,
  • 6 ředkviček,
  • 1 červená cibule,
  • sůl,
  • pepř,
  • olivový olej,
  • citronová šťáva,

Postup:

Rýžové nudle uvařte dle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Na pánvičce rozpalte olivový olej a orestujte krevety dorůžova. Krevety promíchejte s nudlemi ve velké míse. Poté přidejte nakrájené ředkvičky, cibuli a okurku. Dle chuti osolte, opepřete a dochuťte citrónovou šťávou. Důkladně promíchejte. Naservírované porce na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

(nm)