Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Plody pěti chutí

Podzim pomalu začíná vybarvovat listy opadavých rostlin i v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Žlutá, oranžová či červená jsou nejčastějšími barvami, které kromě listů zvýrazňují také postupně dozrávající plody řady dřevin i bylin, poskytující volně žijícímu ptactvu tolik potřebnou potravu před nadcházejícím zimním obdobím.

Velmi krásné plodenství má například rostlina pnoucí se po pergole pod expozicí alexandrů čínských nedaleko vstupu do zoo. Tato vytrvalá opadavá liána se silnými lodyhami tlustými 1¬2 cm a dlouhými až 12 metrů pochází z Dálného východu a je pozůstatkem původní subtropické flóry, která se v oblasti udržela. Roste v Číně, Koreji, Japonsku a částečně ve východní části Ruska. V tradiční čínské medicíně je tato rostlina známa již dávno. Je zde nazývána jako rostlina poskytující „plody pěti chutí“ (wu-wei-zi) – kyselé, hořké, sladké, palčivé a slané. Její léčivý vliv byl znám již v 5. století. Wu-wei-zi je uvedena také v lékopisu sestaveném slavným Li Š-čenem vydaném v roce 1596. V odborném světě je známa pod vědeckým názvem Schisandra chinensis a česky jako klanopraška čínská.

V našich klimatických podmínkách roste a plodí ve volné půdě. Vyžaduje dostatek vláhy, kyselejší půdní reakci a přistínění mladých rostlin. Rostlina snáší velmi silné mrazy, ale je občas po narašení poškozena jarními mrazíky. V přirozených podmínkách rostou jak rostliny jednodomé, tak i dvoudomé. V některých letech se tvoří jen květy samčí, v jiných samčí i samičí. Závisí to na podmínkách prostředí, jako je teplotní režim, výživa rostlin a vlhkost půdy. Ovlivněno je to také stářím rostliny, při prvním kvetení se prakticky tvoří pouze samčí květy, samičí se objevují až později. Obsahové látky ve větvičkách a plodech červené barvy posilují nervovou soustavu, zvyšují duševní i fyzickou aktivitu, působí proti depresi, zahánějí spánek a snižují únavu. Klanopraška patří mezi takzvané adaptogeny, tedy rostliny zvyšující odolnost organismu při zátěži a v extrémních podmínkách. Sbírají se plody, případně i větvičky. Připravují se z ní lihové tinktury, dá se použít i jako čaj. Obsahové látky mají prokazatelně antioxidační účinky.

Foto: autor David Kubala.

(ab)