LETOŠNÍ DNY NATO SI PŘIPOMENOU STÉ VÝROČÍ ČESKOSLOVENSKA

18. ročník Dny NATO se bude konat ve dnech 15. a 16. v Ostravě. Pořadatelé  největší bezpečnostní akce v Evropě lákají na pestrý program. Návštěvníci si také společně připomenou sté výročí samostatného Československa a jeho ozbrojených sil. Akcí nebude málo, jelikož na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově proběhne 9. ročník Dnů Vzdušných sil AČR. Akce se pořádá pod křídly sdružení Jagello 2000, jedním z partnerů je i město Ostrava.

Hned 17 zemí se zúčastní ostravské letecké události. Přijedou piloti z Francie, Velké Británie, Itálie, Polska, Švédska nebo Španělska. Obvykle se objeví  stroje a piloti z Česka a Slovenska. Letošním zvláštním partnerem bude USA. Americká armáda ukáže bojový tank M1 Abrams a bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley, jež doplní dvojice bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Tento rok se do programu přidá prezentace historické techniky, která připomíná uplynulých 100 let. Návštěvníci se kromě statických ukázek vojenské techniky mohou těšit na mimořádné kulturní zpestření. Armáda České republiky se originálně spojí s Janáčkovou filharmonií Ostrava a připraví vystoupení na připomínku stého výročí Československa a jeho ozbrojených sil. Toto živé kombinované vystoupení skladby Smetanovy Vltavy se zapíše do paměti každého posluchače.

Osmnáctý ročník přivítá švédskou historickou letku, která letos představí v samostatných letových ukázkách tři stroje ze své sbírky – SK 35 Draken, AJS37 Viggen a J32 Lansen. Ostrava měla možnost již dva stroje v minulosti zažít, každopádně zájem diváku ani letošní  třetí podívaná strojů neomrzí. Na Mošnově nebudou chybět tři dopravní letouny Spartany. Premiérovou prezentaci si tento rok připravilo rakouské letectvo se statickou ukázkou dvojice cvičných letounů Pilatus PC-7 Turbo Trainer.

Ani letošní ročník nezapomněl vyhlásit soutěž o nejlepší leteckou dokumentaci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Primátor Ostravy Tomáš Macura předá cenu vítězi, o kterém rozhodnete na Facebooku statutárního města Ostravy.

(ab) Zdroj:www.ostrava.cz