Naše Město
11:18 Co se stalo s uměním po roce 1989? Dům umění v Ostravě představuje tvorbu na zlomu milénií 11:02 Formule 1 až do neděle v Ostravě! Allwyn Racing Roadshow přivezla vozy McLarenu 22:05 Muž utrpěl při požáru bytu v Ostravě - Porubě těžké popáleniny, skončil v kritickém stavu 21:56 Ostravské letiště míří do exotiky. Nově nabídne přímé lety do Keni 21:53 Mladí Vítkovičtí zápasníci bodovali doma i v zahraničí. Hrabica vybojoval zlato, Chotašová stříbro!
Naše Město
Nezařazené

Sedmé mládě kočkodana Dianina v Pavilonu evoluce

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 12. 3. 2017, 17:59

Sedmé mládě kočkodana Dianina v Pavilonu evoluce

Již dva a půl roku obývá skupina vzácných kočkodanů Dianiných moderní prostory v Pavilonu evoluce. O tom, že se jim v novém prostředí daří, svědčí sedm narozených mláďat. A brzy přibydou další dvě.

Nejmladším přírůstkem u kočkodanů Dianiných je mládě, které přišlo na svět 2. února. Porodila je zkušená desetiletá samice, která už bez problémů odchovala šest mláďat. Otcem všech jejich mláďat (i toho posledního) je devatenáctiletý samec, kterého jsme získali v roce 2011 ze Zoo Eskilstuna. Tento samec zplodil se svými třemi partnerkami 14 potomků. Současná skupina v Pavilonu evoluce má 14 členů. Tvoří ji jeden chovný samec, tři chovné samice a deset různověkých mláďat. Jedná se o největší chovnou skupinu těchto vzácných opic na světě. V nejbližší době by se měla skupina dále rozrůst – za nedlouho by měly porodit i zbývající dvě chovné samice. Kočkodany Dianiny chová ostravská zoologická zahrada od roku 1975. Za tu dobu se zde podařilo odchovat 33 mláďat.

Kočkodan Dianin (Cercopithecus diana) získal svůj název podle bíle zbarvené srsti nad obočím, která připomíná čelenku bohyně lovu Diany. Tento pestře zbarvený primát obývá deštné lesy západní Afriky, kde obývá horní stromové patro. Žije ve skupinách tvořených 1 samcem a 7-8 samicemi hájících si své teritorium. Jeho populace je silně ohrožena lovem pro maso, ale hlavně rapidním úbytkem původních lesních porostů, které jsou přeměňovány na zemědělskou půdu a pastviny, případně ustupují těžbě surovin. V přírodě není tento druh dostatečně prozkoumán, neboť v některých oblastech jeho výskytu často probíhají válečné konflikty. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako zranitelný  (Vulnerable) a je zařazen do Evropského záchovného programu (EEP).

(nm), foto: Pavel Vlček

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články