Naše Město
08:56 OKD postaví v areálu Dolu ČSM-Sever bateriové úložiště za 200 milionů korun 08:53 Ostrava posiluje bezpečnost. Policisté a hasiči získali moderní vybavení 08:49 Ostravská designérka uspěla s pomůckami pro handicapované. V regionu chce založit sociální manufakturu 08:47 Co když zdědíte zkrachovalé divadlo? Opona nahoru rozehraje v Akordu boj pěti žen 11:18 Co se stalo s uměním po roce 1989? Dům umění v Ostravě představuje tvorbu na zlomu milénií
Naše Město
Nezařazené

Samice korunáče Sclaterova má nového partnera

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 30. 10. 2020, 13:00

Samice korunáče Sclaterova má nového partnera

Výraznými a nepřehlédnutelnými obyvateli Voliéry Papua v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jsou bezesporu korunáči Sclaterovi, největší holubi světa. Po úhynu původního samce se samice dočkala nového partnera.

Začátkem října byl do ostravské zoologické zahrady dovezen ze Zoo Kodaň roční samec korunáče Sclaterova, aby po úhynu původního samce vytvořil nový pár s tamní sedmiletou samicí. Tito největší holubi světa obývají Voliéru Papua, která je pro návštěvníky průchozí. Lidé tak mají možnost vstoupit a obdivovat pestrost a krásu i dalších ptačích obyvatel z bezprostřední blízkosti. Spojení samice s novým partnerem proběhlo bez komplikací. Zpočátku byli oba ptáci umístěni v chovatelském zázemí, minulý týden pak byli vypuštěni i do venkovní voliéry. Věříme, že spolu vytvoří harmonický pár a v budoucnu se začnou i rozmnožovat. Dospělosti dosahují korunáči již okolo 15. měsíce, takže v průběhu příštího roku bychom se mohli dočkat prvních mláďat.

Ostravské korunáče zachycuje video.

 Korunáč Sclaterův (Goura sclaterii) obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m na jihu ostrova Papua. Tito největší holubi světa dosahují délky až 75 cm a hmotnosti i přes 2,5 kg. Jejich nejvýraznějším znakem je vysoká řada peří, která se táhne po hlavě od čela až po týl a tvoří výraznou plochou korunu, která dala těmto ptákům i český název. Korunáč Sclaterův žije v malých skupinách tvořených 3-7 ptáky, někdy byly pozorovány i hejna o 30 jedincích. Chováním připomíná spíše hrabavé ptáky, protože většinu dne tráví na zemi, kde sbírá spadané plody, bobule, různá semena a částečně také hmyz. Na večer však vylétá hřadovat vysoko do korun stromů (3-15 m), kde také hnízdí. Hnízdo bývá ledabyle postavené a samice do něj snáší jedno bílé vejce, které zahřívá 28-30 dní. Po vylíhnutí rodiče krmí mládě sekretem z volete po dobu asi 2 měsíců, pak začíná postupně přecházet na potravu dospělých. Z hnízda vylétává za 30-36 dní.

V Červeném seznamu (IUCN Red List) je korunáč Sclaterův veden v kategorii Near Threatened (blízko ohrožení). Domorodými obyvateli byl loven pro maso a ceněno bylo i jeho barevné peří. Když jej však začali ve velkém lovit i přistěhovalci, začaly jeho stavy v přírodě prudce klesat. Současně je ohrožen i úbytkem přirozeného prostředí (zejména těžbou dřeva a rozšiřováním plantáží palmy olejné). Podle odhadů čítá volně žijící populace 10 až 15 tisíc dospělých jedinců.

(ab)

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články