Naše Město
08:56 OKD postaví v areálu Dolu ČSM-Sever bateriové úložiště za 200 milionů korun 08:53 Ostrava posiluje bezpečnost. Policisté a hasiči získali moderní vybavení 08:49 Ostravská designérka uspěla s pomůckami pro handicapované. V regionu chce založit sociální manufakturu 08:47 Co když zdědíte zkrachovalé divadlo? Opona nahoru rozehraje v Akordu boj pěti žen 11:18 Co se stalo s uměním po roce 1989? Dům umění v Ostravě představuje tvorbu na zlomu milénií
Naše Město
Nezařazené

Nový pár koček cejlonských v Zoo Ostrava

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 7. 1. 2022, 15:41

Nový pár koček cejlonských v Zoo Ostrava

Kočky cejlonské jsou v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava chovány od roku 2012. Během tohoto období zde dva páry těchto nejmenších koček světa odchovaly celkem deset mláďat. Nyní došlo k obměně zvířat a sestavení nového chovného páru.

K obměně chovných párů koček cejlonských došlo na základě doporučení koordinátora Evropského ex situ programu pro tento druh. Původní zakladatelé ostravského chovu těchto malých šelem byli převezeni do jiných zoo a v Ostravě zůstaly dvě mladé samičky. Jedná se o poslední dvě odchovaná mláďata narozená v roce 2020. Ze zoologické zahrady ve Frankfurtu nad Mohanem byl na konci listopadu 2021 přivezen nový chovný samec (*2019) a spojen s jednou ze samic v Pavilonu indických zvířat. Druhá samička pobývá momentálně v chovatelském zázemí.

Tento druh je v rámci zoologických zahrad chován poměrně vzácně, aktuálně v 15 institucích, přičemž většina je v Evropě (13). Evropská populace koček cejlonských čítá pouhých 46 jedinců. Za poslední rok se zvířata rozmnožila jen ve dvou zoo.

Nový chovný pár koček cejlonských v Zoo Ostrava zachycuje video.

Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance (ostrov Cejlon), kde  byl zaznamenán výskyt i v tropickém deštném lese. Přestože dává přednost husté vegetaci a kamenitým oblastem, zatoulává se také do zemědělské a osídlené krajiny, kde ji lákají hojní hlodavci. Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi. Tu tvoří převážně hlodavci, plazi a ptáci. V Indii byl dokonce pozorován jedinec, který v tlamě nesl netopýra! Je aktivní především za soumraku a v noci. Po 66–70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy.

 (ab)

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články