Naše Město
22:05 Muž utrpěl při požáru bytu v Ostravě - Porubě těžké popáleniny, skončil v kritickém stavu 21:56 Ostravské letiště míří do exotiky. Nově nabídne přímé lety do Keni 21:53 Mladí Vítkovičtí zápasníci bodovali doma i v zahraničí. Hrabica vybojoval zlato, Chotašová stříbro! 21:51 Těžká tečka v Hockenheimu nezastínila povedenou sezonu. SP race project končí v TOP 10 obou kategorií 21:48 Martes Sport v Ostravě: Vše pro sport i volný čas na jednom místě
Naše Město
Nezařazené

Mládě u tamarínů pinčích

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 4. 7. 2017, 14:02

Mládě u tamarínů pinčích

V Malé Amazonii, nejmenším pavilonu v ostravské zoologické zahradě, se rozrostla rodina kriticky ohrožených tamarínů pinčích. Na hřbetě svého otce se zde vozí mládě narozené koncem května.

Mládě vzácné drápkaté opičky se narodilo 25. května 2017. Samice porodila dvojčata, ale jedno z mláďat uhynulo krátce po narození. Přeživší mládě se má čile k světu a návštěvníci je mohou vidět, jak se vozí na zádech svého otce (viz video). Samci tamarínů záhy po narození přejímají hlavní péči o potomky, samice mláďata zpravidla jen kojí. Postupně jak mláďata dorůstají, začínají sama objevovat svět kolem sebe. „Také mládě v ostravské zoo se už odvážně pohybuje ve větvích. Celá rodina tamarínů je pětičlenná. Kromě rodičů a letošního mláděte ji tvoří ještě dva starší potomci narození v letech 2015 a 2016. V obou případech se jedná o samečky, pohlaví nejmladšího člena zatím neznáme,“ říká Tereza Dubová Kosová, ošetřovatelka primátů.

 

Tamarín pinčí (Saguinus oedipus) se vyskytuje na velmi omezeném území v severozápadní Kolumbii. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii kriticky ohrožený druh (Critically Endangered). Odhaduje se, že ve volné přírodě žije okolo 6000 jedinců, což je daleko méně, než je chováno v lidské péči. Největší hrozbou pro tyto primáty je ztráta přirozeného prostředí (přeměna lesů na zemědělskou půdu, budování vodních elektráren ad.) a masivní odchyt zvířat pro obchodování s domácími mazlíčky. Tamaríni žijí v rodinných skupinách, které tvoří rodičovský pár a několik různověkých mláďat. Živí se převážně hmyzem. Jejich jídelníček obsahuje i ovoce a mízu stromů.

Jedná se o arboreální zvířata, tzn., že se převážně pohybují v korunách stromů. I tamaríni v Zoo Ostrava mají k dispozici kromě vnitřních prostor i venkovní výběh, který je velmi hustě porostlý přirozenou vegetací.

(nm)  Pavel Vlček (foto) a Enrico Gombala (video).

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články