Naše Město
09:07 V Zoo Ostrava porodila samice levharta cejlonského 09:00 Optika, pohyb a světlo. Vizionář Milan Dobeš v kontrastu se současnými autory 08:56 OKD postaví v areálu Dolu ČSM-Sever bateriové úložiště za 200 milionů korun 08:53 Ostrava posiluje bezpečnost. Policisté a hasiči získali moderní vybavení 08:49 Ostravská designérka uspěla s pomůckami pro handicapované. V regionu chce založit sociální manufakturu
Naše Město
Nezařazené

Mláďata pestrých raků v pavilonu Papua

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 22. 4. 2022, 18:59

Mláďata pestrých raků v pavilonu Papua

Raci červenoklepetí obývající v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava pavilon Papua se poprvé rozmnožili. Mláďat těchto velkých barevných raků je minimálně deset a návštěvníci je mají možnost pozorovat v akvateráriu v průchodu do Voliéry Papua.

V Zoo Ostrava jsou raci červenoklepetí poměrně novým druhem – na podzim loňského roku bylo do zoo dovezeno sedm mláďat těchto pestře zbarvených raků, kteří v dospělosti dorůstají do délky až 30 cm. V tu dobu ale přivezení jedinci zdaleka nedosahovali těchto rozměrů, nebyli ještě plně vybarveni, a chovatelé tak ani nemohli rozeznat jejich pohlaví. V průběhu následujících měsíců postupně dorůstali a někteří z nich se začali vybarvovat jako samci. Poté chovatelé pozorovali, jak minimálně dvě samice nosí na těle (pod zadečkem) vajíčka. Zhruba před měsícem se v akváriu objevili miniaturní ráčci. Mláďat je minimálně deset. Přestože se rádi ukrývají ve štěrbinách a mezi kameny, trpěliví návštěvníci některé z nich určitě zahlédnou. Aktuálně měří téměř 3 cm.

Rodiče o potomky nepečují, což je ale naprosto přirozené. Mláďata jsou od narození plně vyvinutá a zcela samostatná. Matka pečuje pouze o oplozená vajíčka, která nosí pod zadečkem asi pět týdnů až do narození mláďat.

Rak červenoklepetý (Cherax quadricarinatus) je jeden z největších druhů raka, může dorůst až do 30 cm. Klepeta jsou zbarvená modře a samci na nich mají červenou skvrnu. Původně se tento druh vyskytoval na severu Austrálie a na ostrově Papua-Nová Guinea. Dnes je ale rozšířený téměř po celém světě v tropickém a subtropickém pásmu. Chová se na maso a velmi snadno se šíří i mimo chovná zařízení. Je to jeden z nejúspěšnějších invazních korýšů, prokazatelně už způsobil lokální vyhubení původních drobnějších raků a krevet. Na rozdíl od mnoha jiných raků není tento druh extrémně teritoriální a agresivní a nemá tendenci trávit většinu času v úkrytu, proto se můžou v akváriu chovat ve větším počtu.

Foto: autoři Markéta Rejlková a Lucas Bono.

(ab)

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články