Ostrava žije vínem v Národním zemědělském muzeu

Muzeum potravin a zemědělských strojů zve na 6. ročník vinařského festivalu. Svá vína přijede v sobotu 27. května představit 18 moravských a zahraničních vinařství. Nebude chybět skvělé občerstvení, cimbálová muzika a vystoupení folklorního souboru. Akce trvá od 12 do 22 hodin.

V průběhu dne proběhnou koncerty dalších mladých hudebníků. Zájemci se mohou zúčastnit soutěží o vinařské, knižní i další ceny. Na pódiu budou probíhat talkshow s vinaři a workshopy o víně s hosty z Rakouska a Moravy, v Galerii vín pak ochutnávky vín.

Vstupné je 250 Kč pro jednu osobu a zahrnuje degustační skleničku, welcome drink, čip pro placení, katalog s vystavovanými víny a prohlídku muzea.

PROGRAM FESTIVALU OSTRAVA ŽIJE VÍNEM

Rozhovory s vinaři

Kytarové vystoupení Minestrone

Hudební vystoupení Osamělé palačinky

Cimbálová muzika Úsměv

Taneční vystoupení souboru Hlubina

Soutěž Genetrix Galerie vín

Workshopy s vinaři

14:00–14:30 Průvodce světem šumivých vín

Prosecco, Cava a sekt – rozdíly, výroba a základní chuťové projevy.

Přednášející: Michaela Lasotová, sommeliérka vinařství Arte Vini, délka trvání 30 minut, vstupné 100 Kč

15:00–15:30 Bio víno a bio kosmetický hroznový olej

Ekologické pěstování révy vinné, výroba vína a lisování oleje z hroznových zrníček z dílny vinařství Špalek. V rámci přednášky proběhne ochutnávka bio vína a testování bio hroznového kosmetického oleje.

Přednášející: Marek Špalek, vinařství Špalek, délka trvání 30 minut, vstupné 70 Kč

16:00–17:00 Degustace – jediná cesta k vínu

Degustace je jediným prostředkem, jak opravdu poznat víno.

Přednášející: Zdeněk Sklenský, sommeliér vinařství Fučík, délka trvání 60 minut, vstup 100 Kč

17:30–18:00 Gruzie – kolébka vinařství

O vínech vyráběných kachetinskou metodou starou 8000 let v hliněných nádobách kvevri.

Přednášející: Jakub Demko, délka trvání 30 minut, vstup 70 Kč

(ab)