Hořký speciál Glorian, letní novinka pivovaru Ostravar

Foto: Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar připravil pro milovníky piva na srpen zajímavou novinku. V limitované edici Speciály ze spilky uvařil pivo typu IPA ze západního pobřeží USA.

Nové pivo se jmenuje Glorion, je hodně hořké a plné s výrazným chmelovým aroma. Vedle toho má nižší obsah alkoholu a velmi dobře se pije. Glorion nabízí úplně jiný chuťový zážitek, než na jaký jsme zvyklí třeba u ležáků.” míní vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Při vaření Glorionu použil Ostravar tři originální americké chmely a také hořký německý. S americkými chmely jsme experimentovali již dříve,” prozrazuje Vojtěch Slivoň z Ostravaru.

Tentokrát jsme použili poprvé dvě úplně nové odrůdy. Chmely Mosaic a Cascade společně s Citrou dávají pivu příjemnou hořkost s bohatým chmelovým aroma. Pivo bylo čtyřikrát chmeleno. Třikrát na varně a jednou za studena v ležáckém sklepě.

Vrstevnatá hořká chuť s tóny borovice

A jak nový Glorion chutná? Glorion je především oslavou chuťové rozmanitosti svrchně kvašených piv. Při prvním doušku pocítíte především velmi výraznou hořkost a bohaté chmelové aroma.

Vnímavější pivaři najdou v chmelovém aroma jemné tóny citrusových plodů a borovice. Následuje příjemná sladovost a vše zakončí překvapivě příjemné hořké doznívání,” popisuje vrstevnatost nového piva Vojta Slivoň, obchodní sládek z Ostravaru.

Chuťová vyváženost a nižší obsah alkoholu

Nové pivo Glorion patří do kategorie západopobřežních amerických piv typu IPA. WEST COAST IPA původně vycházela z anglických svrchně kvašených piv, která byla vařená pro koloniální Indii a kvůli dlouhé lodní přepravě obsahovala víc alkoholu.

Ve srovnání s tehdejšími americkými ležáky byla WEST COAST IPA mnohem plnější, chuťové bohatější a navíc sládkům umožňovala tvůrčí přístup k recepturám.

Přesně stejný osobitý přístup zvolili při přípravě nového piva také ostravští sládci. “Pro naše spotřebitele jsme WEST COAT IPU připravili v lehčí verzi, tzn., že je dělána s mírně nižším obsahem alkoholu (4,9% obj.), což spolu s vyladěnou vyšší hořkostí, která ale není tak vysoká až agresivní, dávají Glorionu nádhernou pitelnost,” říká vrchní sládek Jan Řehůřek.

Distribuce po celé ČR i na Slovensku

Slavnostní narážení nového piva proběhlo na Ostravsku v posledních dvou červencových dnech. Ve většině hospod pak bude nový speciál na čepu od začátku srpna do konce září. Ostravar bude nové pivo dodávat pouze do hospod, aby hospodám a restauracím pomohl po koronakrizi zvýšit návštěvnost. S distribucí nového piva v lahvích Ostravar nepočítá.

Speciály ze spilky

Pivovar Ostravar je v pivovarském řemesle známý svými kvalitními pivními speciály. Se speciály začal ostravský pivovar experimentovat již před 50 lety a na svém kontě má řadu výjimečných piv jakými byly třeba Ruby, Kelt nebo dnes Mustang a Černá Barbora.

V současné době má Ostravar ve svém portfoliu samostatnou značku pro pivní speciály. Jmenuje se Speciály ze spilky. V rámci Speciálů vaří ostravský pivovar několikrát ročně úplně nová piva, která mají pro českého pivaře zcela netradiční chuť. Piva jsou připravovaná řemeslným způsobem v malých limitovaných várkách a fermentují v otevřených kádích spilky. Odtud název Speciály ze spilky.

(nm)