Naše Město
09:07 V Zoo Ostrava porodila samice levharta cejlonského 09:00 Optika, pohyb a světlo. Vizionář Milan Dobeš v kontrastu se současnými autory 08:56 OKD postaví v areálu Dolu ČSM-Sever bateriové úložiště za 200 milionů korun 08:53 Ostrava posiluje bezpečnost. Policisté a hasiči získali moderní vybavení 08:49 Ostravská designérka uspěla s pomůckami pro handicapované. V regionu chce založit sociální manufakturu
Naše Město
Aktuálně

ZOO OSTRAVA: DIKOBRAZI- VELCÍ HLODAVCI S OSTNY

NAŠE MĚSTO Redakční tým · 26. 8. 2019, 11:00

ZOO OSTRAVA: DIKOBRAZI- VELCÍ HLODAVCI S OSTNY

Ostravská zoologická zahrada chová dva druhy dikobrazů – dvě samice dikobraze jihoafrického, které jsou k vidění spolu s mangustami trpasličími a představili jsme je  v rámci otevření nové expozice Tsavo, a skupinu dikobrazů srstnatonosých, kterou tvoří tři dospělí jedinci a tři letošní mláďata.

Samice dikobraze srstnatonosého stihla letos porodit už dvakrát, což není u hlodavců nic neobvyklého. První mláďata přišla na svět v březnu letošního roku, druhá pak začátkem července. V březnu se narodila dvě mláďata, ale jedno po porodu uhynulo. V červenci to byla tři mláďata, z nichž jedno také krátce po porodu uhynulo. Ve výběhu v blízkosti expozice Na statku a voliér s dravými ptáky je tak aktuálně k vidění šestičlenná skupina těchto velkých hlodavců: tři letošní mláďata (dva samečci a jedna samička), rodičovský pár a jeden starší samec.

Dikobraz srstnatonosý (Hystrix indica) je nejseverněji žijícím dikobrazem. Obývá stepi a světlé lesy jihozápadní Asie. Přežívá i tuhé zimy ukrytý v brlohu, ale do zimního spánku neupadá. Aktivní bývá hlavně v noci, proto jej přes den většinou uvidíte v jeho doupěti. Ostny dikobrazů jsou duté a různě dlouhé (až 30 cm), některé delší a ohebné, jiné krátké a pevné. Nepřítele zastrašuje dupáním, otáčí se k němu zády, ježí ostny a chrastí s nimi. Při útoku prudce couvne a ostny, které vězí v pokožce velice volně, zabodne do těla soupeře. Pouze při velkém stresu je schopen je prudce uvolnit. Boky a břicho má porostlé krátkými a tuhými štětinami. Samice rodí 2-4 mláďata s malými měkkými ostny. Jeden pár mléčných bradavek má umístěný na bocích. O mláďata pečují oba rodiče v doupěti až 1,5 m pod zemí. Dikobraz patří do skupiny hlodavců, je příbuzný veverce, myši, či bobrovi, ne tedy ježkovi, který patří mezi hmyzožravce.

(ab)

Autor článku

NAŠE MĚSTO

Redakční tým

Líbí se Vám článek?

Související články