Oběd by měl být něco výjimečného, říká Michal Šlachta z Taverny na Rynku

Oběd by měl být něco výjimečného, říká Michal Šlachta z Taverny na Rynku. Foto: Michal Šlachta

Před nedávnem otevřel Ostravský gastronom Michal Šlachta v Ostravě na Kuřim rynku malou řeckou tavernu A náš magazín byl u toho a proto jsme hned majitele vyzpovídali.

Jak dlouho už pracujete v gastronomii?

Dá se říct, že v gastronomii pracuji od svého vyučení v roce 1989, tudíž více než 30 let. Podnikat v gastronomii jsem však začal až v roce 97. A od roku 2003 jsem provozoval řeckou restauraci Ellas v Porubě, kterou jsem v roce 2017 prodal. Tahle restaurace ale byla oblíbená a hodně navštěvována.

 

Proč jste ji tedy prodal?

Je to jednoduché. 20 let podnikání v gastronomii a klasické vyhoření. Byl jsem přesvědčen o tom, že už se nikdy ke gastronomii nevrátím. Ale vrátil jste se. Ano. Dva roky jsem zkoušel něco jiného a odpočíval, pak mi to ale začalo chybět a tak jsem si otevřel malou kavárnu v nákupním centru Géčko, ale po půl roce přišel Covid a bylo vymalováno.

image0 (2)
Kousek Řecka v centru Ostravy, to je Taverna na Rynku. Foto: Michal Šlachta

Takže z kavárny zpět do řecké restaurace?

Přesně tak. Řecká kuchyň je má vášeň. Mám rád celou středomořskou kuchyni. A gastronomie mě opravdu naplňuje. Nešlo si nevšimnout vaši otevírací doby. Máte otevřeno pouze v době obědu.

 

Jedna se tedy jen o obědovou restauraci?

Ano takový byl původní záměr. Už jsem dříve provozoval dva podniky v centru Ostravy a bylo to víceméně jen o obědech a po 14. hodině prázdno. Ostrava se Ale změnila a myslím si, že je tady živěji než před pár lety. Zůstaneme obědovou restauraci Ale pátky máme otevřeno až do dvaadvaceti hodin a díky volným večerům se otevřel prostor pro různé akce.

 

Jaké akce máte na mysli?

Tak především bych chtěl pořádat řecké večery s živou hudbou, dále jsou v plánu degustace řeckých vín s pěti chodovým menu, rybí večery, lidé si samozřejmě můžou u nás udělat oslavu i mimo provozní dobu, třeba i o víkendu, teď se nám třeba plní vánoční večírky. A já bych především vyzdvihl řecké stoly.

image1 (4)
Kousek Řecka v centru Ostravy, to je Taverna na Rynku. Foto: Michal Šlachta

Řecké stoly? Jak tomu rozumět?

Je to jednoduché. Rád bych nabídl něco jinak. My Češi máme ve zvyku si objednat své jídlo, svůj talíř, na jihu to funguje jinak. Lidé se baví a uzobávají z více talířku různé dobroty, podobně jako ve Španělsku mají tapas. Řecký stůl by měl být vlastně stůl plný řeckých dobrot o několika chodech, tak aby se hosté mohli bavit, popíjet dobré řecké víno a zakusovat k tomu celý večer nějaké ty předkrmy, sýry, masové špízy a jiné drobnosti. Nejde o to se přejíst. Jde jen o to, aby byl stůl pořad plný jídla.

 

To zní lákavě. Co dalšího máte v plánu?

Rád bych pravidelně organizoval seznamovací večírky pro nezadané. Něco na způsob rychlého rande. Sám jsem singl a vím, jak je v dnešní době těžké najít partnera, seznamky a seznamovací aplikace asi moc nefungují a já jsem toho názoru, že by se měli lidé více potkávat tváři v tvář. Měli by si více užívat reálného života a ne toho virtuálního. Proto bych chtěl aspoň dvakrát do měsíce uspořádat takové živé rande s bezva atmosférou, vínem a dobrým jídlem. Však se říká, že láska prochází žaludkem.

image2
Kousek Řecka v centru Ostravy, to je Taverna na Rynku. Foto: Michal Šlachta

 

Je ještě něco, na co byste chtěl nalákat hosty?

No je toho asi více, teď se teprve rozkoukávám a jak se říká, musí si to vše sednout. Určitě bych chtěl na jaře zvelebit naši zahrádku ve dvoře, která si za těch pár týdnu fungování našla své příznivce, a já bych rád v příštím roce pořádal tématické večery.

 

Mimo jiné bych byl rád, kdyby si lidé udělali na oběd více času. Celý život s tím bojuji. Oběd by měl být dle mého názoru něco výjimečného. Je to prostor pro potkávání přátel, je to prostor pro obchodní schůzky a mělo by se mu věnovat více času a pozornosti. Přece i doma je bezva, když se rodina sejde u oběda u jednoho stolu, mají tak čas probrat věci, na které jinak není čas. Prostě by měl oběd vypadat jinak, než do sebe naházet rychle jídlo a spěchat ať v polední pauze stihnu vyřídit i jiné věci. Inspirují mě v tomhle právě jižní státy. Ve Francii není oběd bez předkrmu, hlavního chodu, dezertu a samozřejmě dobré kávy.

 

 

Na závěr, co byste vyzdvihl z vaší kuchyně?

Asi saláty jako hlavní chod. Středomořská kuchyně má opravdu co nabídnout ale za mě saláty jsou nejvíc. A na závěr, doporučujeme si udělat rezervaci, naše taverna není velká a samozřejmě nabízíme po telefonické domluvě i přípravu jídla s sebou.

 

(mš)