Aquaponická jídla jdou v Černém Koni v Ostravě na odbyt. Nově si je budou moci lidé objednat i domů

 

Na začátku srpna byl v Ostravě otevřen unikátní street food market Černý kůň. Pod ikonickým muralem, nástěnnou malbou koně, který je symbolem města, vzniklo místo, kde jsou zaparkovány food trucky a další food pointy, ve kterých připravují jídlo nejlepší gastronomové nejen z Moravskoslezského kraje. Velkým lákadlem je v proluce u Nádražní ulice v centru města jednopatrový zelenomodrý Farmia Food Point. První bistro aquaponických farmářů v České republice.

Podle šéfa Farmia Food Point Ondřeje Kocura se bistru u Černého koně zatím daří. „Od startu jsme obsloužili už přes dva tisíce zákazníků, což je na food street stánek v Ostravě hodně. Mnoho lidí k nám chodí během obědové pauzy. Největší obsazenost pak bývá ve středu a hlavně v pátek od šesti do deseti do večera.”

Návštěvníci Černého koně jsou s pokrmy z aquaponických salátů podle Kocura spokojení. „Řada lidí o aquaponii vůbec neví. Jsou nadšení, když jim vyprávíme, jak je to ekologicky šetrný způsob pěstování potravin, při kterém naší planetě šetříme 80% půdy a až 95% vody,” říká Kocur.

V létě šly ve Farmia Food Point na odbyt nejvíce dva pokrmy. Caesar tortilla a Caesar salát. “Součástí obou jídel jsou pochopitelně naše aquaponické saláty. Salát Batavia, listový salát Dubáček a salát Crystal Lalique, jenž nese jméno uměleckého mistra Reného Laliqua, který se ve svých dílech často soustředil na přírodní motivy,” uvádí Kocur.

Lidé si kromě hotových pokrmů mohou ve Farmia Food Point koupit také naše čerstvé aquaponické saláty. “V akci stojí 29 korun,” říká Kocur. Výhodou aquaponické zeleniny je, že v ledničce vydrží až 11 dní čerstvé. “To proto, že je sklízíme inovativním způsobem. I s kořenovým balem aby si co nejdéle udržely svou čerstvost. To v Česku nikdo jiný nedělá.”

Vzhledem k velké poptávce po pokrmech se Farmia Food Point dohodl v Ostravě i na rozvážce jídla. “Domluvili jsme se na spolupráci s Dáme jídlo. Tento týden dokončíme nabídkou pokrmů a příští týden bychom měli začít s rozvozem po Ostravě,” avizuje Kocur.

Od 1. října nabízí Farmia Food Point v Ostravě poprvé také trvanlivé potraviny. “Z našich čerstvých salátů a ryb připravujeme například pesto nebo pošírované pstruhy na másle. Brzy do nabídky přibudou i lyofilizované bylinky. Všechny naše potraviny jsou vypěstovány v kontrolovaném prostředí a bez jakékoliv chemie. Takže jsou nejen mimořádně chutné, ale také mají velmi vysokou nutriční hodnotu,” uzavírá vedoucí maloobchodního prodeje Farmia Food Ondřej Kocur.

(ab)