PRIMÁTOR NAVŠTÍVIL U PŘÍLEŽITOSTI OSLAV REPUBLIKY STOLETÉ A STARŠÍ OBČANY

Oslavy sta let republiky vyvrcholí o víkendu 27. a 28. října v Ostravě slavnostním průvodem a akcemi na Masarykově náměstí a na Slezskoostravském hradě. U této příležitosti primátor Ostravy Tomáš Macura navštívil občany, kteří mají 100 a více let a jsou v péči sociálních zařízení města.

 „U příležitosti oslav sta let republiky jsem navštívil s drobnými dárky obyvatele, kterým je 100 a více let a o které pečují naše sociální zařízení,“ řekl primátor Tomáš Macura. Nejdříve se setkal se 102letou Marií Dočkalovou, která žije v Domově Sluníčko ve Vítkovicích. „Mám ráda přírodu, sedávám na lavičce a pozoruji, jak všechno kvete nebo jak nyní na podzim opadává listí,“ prozradila rodačka z Ostravy, která se vyučila kadeřnicí. „Pravidelně ve středu si zahraji kuželky a chodím na akce, kde hraje hudba. Také sleduji, jak se staví na naší zahradě kaplička,“ dodala. V Domově pro seniory Kamenec se primátor Tomáš Macura setkal s Josefem Mrkvičkou, který se narodil v roce 1914. Žil v Muglinově a pracoval jako osobní řidič ředitele železáren.

 

Třetím navštíveným byl 102letý Jan Gomola z Domova Čujkovova v Zábřehu. „Vím, že jste rodákem z Dolní Lomné. Kde přesně jste žil?“ ptal se primátor Macura. „Všem říkám, že pocházím z pralesa. Žili jsme u pralesa Mionší v Dolní Lomné. Z domu jsem viděl les nebo nebe,“ zasmál se Jan Gomola. „Byl jsem prvním žákem české školy v Dolné Lomné, do té doby tam byly jen polská a německá škola. Chodil jsem až do osmé třídy do jednotřídky. Přesto jsem míval samé jedničky,“ vyprávěl. Do Ostravy přišel v roce 1946 za prací. Byl zaměstnán jako stavbyvedoucí a později jako normovač práce na dole. Do Domova Čujkovova přišel před 24 roky i se svou manželkou. Pustil se do práce knihovníka, kterou vykonával až do svých 96 let. „Pak se mi zhoršil znak, ale mám skvělou nástupkyni, paní Matuškovou, které je 92 let,“ dodal. A proč se dožil ve výborné duševní pohodě tak vysokého věku? „Jím střídmě a nebral jsem nikdy žádné prášky, samozřejmě s výjimkou antibiotik. Až nedávno mi lékař předepsal jeden prášek denně na vysoký tlak,“ zdůraznil Jan Gomola.

„Tito lidé přišli na svět před tím, než vznikla naše republika. Prožili zajímavé životy, jejich osudy byly propojeny s událostmi posledních sta let, se všemi vzestupy i pády našeho státu. Obdivuji jejich vitalitu a jsem rád, že je o ně dobře postaráno a že si užívají zasloužený odpočinek,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

(ab) Zdroj: Město Ostrava