Ostravar má od dubna vylepšenou 12, je vařená tradičně, ale mladými sládky

Silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost, vyváženější chuť. To jsou podle vrchního sládka Ostravaru Romana Richtera ty nejdůležitější změny, které pivovar použil při výrobě nové, a přesto stále tradiční, dvanáctky.

„Toto pivo je pro nás nejdůležitější v celém produktovém potrfoliu. Dvanáctka byla vůbec prvním pivem uvařeným v Ostravaru v 19. století a tato první várka jakoby udala směr, jakým se náš pivovar v následujících letech vydal. Poctivý plný ležák s vyšším obsahem alkoholu i výraznější hořkostí se stal ve 20. století synonymem pro ostravský pivovar, ale i celý kraj,“ vysvětlil Roman Richter.

Proto také pivovar vycházel při přípravě dnešního piva Ostravar 12 nejen z tradiční receptury, ale dal při ní i příležitost mladé generací sládků. Klára Chudá (29 let), Jan Řehůřek (36 let) i Vojtěch Slivoň (26) se už podíleli na úspěšných pivech Mustang, Černá Barbora či Speciálky ze spilky.

„U nové Ostravar 12 jsme zkoušeli různé způsoby vylepšení. Při vaření jsme použili silnější chmelení i teprve před šesti až deseti lety nově vyšlechtěné odrůdy chmele. Pivo obsahuje i více sladu, vyšší extrakt mladiny a je jemněji prokvašené,“ popisovali mladí sládci své inovace.

Změnu oznámil pivovar Ostravar také v logu, novém pivním skle, plechovkách, přepravkách i výčepních stojanech. „Poprvé v naší historii jde o vlastní originální půllitry a třetinky, na jejichž vzhledu se podílel největší odborník na pivní sklo v republice Rony Plesl,“ oznámila brand manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. Pivovar se podle ní také vrátil k hnědým lahvím.

Při vaření je použito silnější chmelení i nové odrůdy chmele, které byly vyšlechtěné teprve před 6 až 10 lety. Jejich kouzlo spočívá v tom, že díky nim má Ostravar vyšší hořkost a opravdu nádhernou vůni.

Tradiční Ostravar nyní obsahuje více ječného sladu a díky jemnějšímu prokvašení na spilce má také vyšší podíl extraktu mladiny. Díky tomu má pivo výraznější sladovou chuť a vyšší stupňovitost.

(nm) foto Magazín Naše Město