Mladý sládek Vojtěch Slivoň: Těší mě, že vylepšená dvanáctka lidem chutná

Pivovar Ostravar na začátku dubna představil vylepšenou dvanáctku, kterou vůbec poprvé uvařila nová generace ostravských sládků. Kláře Chudé, Vojtovi Slivoňovi a Honzovi Řehůřkovi je v průměru méně než 30 let a je jasné, že všichni tři vnesli do Ostravaru nový elán a energii.

Vojtěch Slivoň tráví celý květen v hospodách a restauracích, kde personálu i hostům trpělivě představuje přínosy vylepšené dvanáctky.

“Je to náročné, ale patří to k mé práci,” říká Vojta šestadvacetiletý sládek, který toho už má v životě hodně za sebou. Jako kluk doslova vyrůstal na dvoře ostravského pivovaru, neboť jeho maminka i otec pracují v Ostravaru. Právě tady se zrodila jeho velká láska k pivu.

Přestože měl být Vojta původně vystudovaným geografem, raději utekl ze školy, aby mohl vařit pivo. První angažmá získal v malém minipivovaru v Jeseníkách, ale už po roce se stěhoval na druhý konec republiky do vyhlášeného minipivovaru Krušnohor. Zde odvedl excelentní práci do té doby, než si Vojtu stáhl zpátky domů Ostravar. “Práce v minipivovarech byla hodně zajímavá. Měl jsem volnou ruku a mohl jsem hodně experimentovat se surovinami,” vzpomíná Vojtěch Slivoň na své předcházející působení.

Svůj neotřelý přístup si s sebou přinesl do Ostravaru. “Třeba ostravské speciály ze spilky jsou obdobná platforma, kterou razí minipivovary. Na druhou stranu při vaření klasického ležáku, který jsme představovali letos v dubnu, jsou pro nás svaté tradiční postupy. Použili jsme sice nový druh chmele, ale naše pivo bylo chmeleno výhradně na varně a ne za studena ve sklepě, jak se to teď dělává, aby se pozvedla chmelová vůně,” vysvětluje Vojtěch Slivoň. Štamgasti na vylepšenou dvanáctku zatím pějí chválu. “To mě pochopitelně těší.

Vylepšení jsme se dlouho věnovali. Zkoušeli jsme mnoho přístupů, než jsme s pomocí našich spotřebitelů vybrali výslednou cestu. Silnější chmelení, mírně vyšší stupňovitost a celkově vyváženější chuť je podle mě krok správným směrem. Samozřejmě, že velkou roli v celém procesu hrála spilka. Tedy otevřené kádě, ve kterých kvasí pivo. Málokterý z pivovarů ji dnes používá a my v Ostravaru jsme moc hrdí, že ji stále máme a držíme se tradiční výroby piva,” říká závěrem Vojtěch Slivoň z pivovaru Ostravar.

(nm) Foto: Vojtěch Slivoň