ADRA měla za deset let v Ostravě více než tři tisícovky dobrovolníků

Výstava o dobrovolnictví ADRA v Ostravě je na nádraží ve Svinově do konce ledna.

Vestibul svinovského železničního nádraží se stal místem, kde humanitární organizace ADRA vystavila právě v těchto dnech fotografie dokumentující deset let činnosti jejího Dobrovolnického centra v Ostravě.

Za tu dobu pomáhalo pod hlavičkou ADRA přes tři tisíce dobrovolníků, k nimž se přidala také osmnáctiletá Michaela Gilarová z Polanky. „Hledala jsem organizaci, která působí v nemocnicích nebo domovech pro seniory, protože jsem se chtěla dozvědět více o zdravotnictví. ADRA mi zařídila návštěvy seniorů v zařízení v Klimkovicích, jezdívám tam už druhý rok takřka každou sobotu na hodinu a půl. Je to smysluplná činnost, což mne naplňuje,“ popsala studentka maturitního ročníku osmiletého gymnázia.

Dobrovolnice si v domově důchodců našla cestu k seniorkám. „Schází se jich se mnou celá skupinka. Od čtyř do osmi. Vymýšlím pro ně aktivity a zábavu, povídáme si, procvičujeme paměť, tvoříme, pečeme. Pro mne to znamená sondu do jejich světa, ony se zase zajímají o můj život, studium a jsou rády za kontakt s mladým člověkem. Za mezigenerační propojení,“ uvedla Michaela Gilarová, která chce po maturitě studovat biomedicínu.

„Lidé jako ona rozdali nepočítaně úsměvů, sdíleli s někým osamělým či nemocným chvíle radostí a obtíží. Výstavou fotografií dobrovolníků jim chceme poděkovat za čas, jež věnují nezištně druhým. Plní naše poslání: Propojovat svět lidí, kteří chtějí pomáhat, se světem těch, kteří pomoc potřebují,“ sdělila Dagmar Hoferková, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Ostrava. To je připraveno vždy první středu v měsíci mezi 10. a 17. hodinou na Jiráskově náměstí 4. přivítat zájemce o dobrovolnictví.

Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava, jak řekla koordinátorka Helena Mrázková, navázalo během uplynulých deseti let spolupráci se třinácti domovy pro seniory, třemi organizacemi podporujícími handicapované, navíc i spolupracuje s Mobilním hospicem Ondrášek, Dětským centrem Domeček a nemocnicí v Bílovci. „Pomáháme osamělým seniorům, kteří žijí ve vlastních domácnostech, dětem v pěstounských rodinách a v rámci mezigeneračního dobrovolnictví zajišťujeme návštěvy dětí z mateřských školek a studentů středních škol u seniorů,“ přiblížila Helena Mrázková.

(nm) Foto: Magazín Naše město