VÍTĚZEM ANKETY SENIOR ROKU SE STAL ČESLAV PIETOŇ

Seniorem roku 2018 se ve 12. ročníku ankety vyhlášené městem Ostravou stal osmdesátiletý publicista, výtvarník a sběratel Česlav Pietoň ze Slezské Ostravy. Ocenění převzal z rukou náměstka primátora Zbyňka Pražáka. Nejlepším seniorským klubem byl vyhlášek Klub seniorů DK Akord.

V letošním roce navrhly organizace seniorů, spolky, úřady městských obvodů i jednotlivci 20 osobností na titul Senior roku. Komise z nich vybrala sedmičku nejaktivnějších finalistů a z nich byl zvolen letošní vítěz.

„Anketu Senior roku vyhlašujeme již po dvanácté. Jedním z důvodů jejího založení je, aby činnost seniorů byla vnímána jako významná. S přibývajícím věkem se mění priority, už nepřevažují materiální věci, ale pocit být platným a užitečným. A to je více než spousta vyznamenání. Touto anketou chceme našim aktivním seniorům poděkovat za to, co dělají pro ostatní, a chci zdůraznit, že jsme na vás opravdu hrdí,“ řekl náměstek primátora Zbyněk Pražák.

„Ocenění Senior roku je vrcholem mé životní pouti. Nedostal jsem zatím žádné tak významné ocenění, moc si toho považuji a pořád se mi nechce věřit, že jsem zrovna já Seniorem roku,“ byl dojatý Česlav Pietoň. Připomenul, že nesbírá jen pohlednice, ale také zkameněliny z období ostravského karbonu, zbraně, mince a prakticky vše, co se týká Ostravy. „Díky sběratelství je život krásný, ale utíká rychle, vždyť už je mi osmdesát,“ dodal s úsměvem.

Popáté byl vyhlášen i nejlepší ostravský klub seniorů. Letošním vítězem je Klub seniorů Domu kultury Akord, který zahájil svou činnost v roce 2008. Pořádá besedy s lékaři, veterináři, odborníky na zahradničení, včelaři, s Městskou policií Ostrava zaměřené na sebeobranu apod. Na svých akcích klub přivítal již 200 hostů. Pořádá i soutěž o nejlepší koláč, nejlepší slané pečivo, nejlepší country oblečení a populární soutěž Miss Babča. V letošním roce navázal spolupráci s Maďarským klubem, Řeckou obcí a vietnamskou menšinou. Výsledkem bylo předvedení národních tradic, tanců, krojů, krajových zvláštností a gastronomických specialit. Cenu převzali Zdeněk Kačor a Šárka Zubková.

(ab)