Regionálními potravinami kraje jsou kozí sýr a uzená paštika

Kozí sýr s pažitkou od Milana Myšky z Albrechtiček nebo uzená paštika od Řeznictví a uzenářství Latoň z Chlebičova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.

 

Soutěž Regionální potravina už 12. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty. V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin. Nejvíce výrobků se letos sešlo v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

 

„Je těžké odhadnout, co zapříčinilo takový nárůst zájmu o soutěž. Vloni byla přihlášena necelá stovka produktů, letos se jich soutěže zúčastnilo 146. Důvodů může být hned několik. V poslední době opravdu výrazně roste obliba lokálních produktů, svou roli mohl sehrát i dlouhý lockdown, kdy se do produkce sýrů, marmelád nebo třeba domácích moučníků mohlo pustit více drobných farmářů či producentů.

 

Na soutěži je totiž sympatické, že podporuje menší podnikatele, často třeba rodinné firmičky. Další okolností mohly být diskuze o nutnosti navýšení podílu místních produktů u prodejců. Důležité ale je, že je v našem regionu řada šikovných lidí, které se mohou pochlubit skvělými dobrotami,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

 

Do soutěže Regionální potravina se mohou zapojit pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. „Zelená pečeť“ na obalu zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.

 

(nm) Foto: FB Moravskoslezský kraj