MĚSÍC AUTORSKÉHO ČTENÍ SLAVÍ V OSTRAVĚ JUBILEUM

Foto archív: 20. ročník festivalu Jeden svět Ostrava.

Největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení (MAČ) probíhá denně od 1. července do 4. srpna v Brně, Košicích, Ostravě, Wrocławi a Lvově. MAČ se tak po 31 dní nepřetržitě stěhuje z jednoho pořadatelského města do druhého, kde postupně představuje 62 spisovatelů a spisovatelek. Celkem tak probíhá přes 300 autorských čtení. Festival zahrnuje dvě hlavní programové linie: první, domácí, reprezentuje literatury pořadatelských zemí a druhá písemnictví jiné země a to té, která je v daném roce čestným hostem. Letos jimi budou spisovatelky a spisovatelé z Rumunska. Dorazí naprostá špička, autoři slavní nejen doma, ale překládaní po celém světě, básníci, prozaici, dramatici, mj. angažovaná básnířka Svetlana Carstean, světoznámý historik Lucin Boia, nebo lídr rumunské nové vlny Daniel Komartin. Na své si přijdou všichni: mladí, starší, studenti, pracující inteligence i horníci. V tradiční české sekci, kterou občas doplní autoři ze Slovenska, Polska a Ukrajiny čili pořadatelské země, se lze těšit třeba na Petru Hůlovou, Lenku Procházkovou, Pavla Kolmačku, Marka Tomana a další. Letošní ostravský program bude probíhat od 2. července do 2. srpna v novém divadelním prostoru Národního divadla moravskoslezského, v Divadle Dvanáctka. Denně od 19.00 vystoupí domácí autor a od 20.30 spisovatelé z Rumunska. Vstupné na všechna čtení je dobrovolné.

MAČ vznikl v roce 2000 v Brně a v průběhu času se rozšířil i do dalších měst. Přesně před deseti lety Ostrava usilovala o titul Evropského hlavního města kultury (EHMK). „Přišel za námi šéf projektu Čestmír Kopecký a nabídnul nám, abychom MAČ z Brna přenesli i do Ostravy, tak vlastně začala naše literární expanze,“ vzpomíná Petr Minařík z pořádajícího nakladatelství Větrné mlýny. Po Ostravě se MAČe dočkali v Košicích a Wroclawi a nakonec před pěti lety i v ukrajinském Lvově. To je pětice měst, kde největší středoevropský literární festival pravidelně hostuje. „Je to takový festival druhých a třetích měst, hlavní města nebereme,“ říkají o MAČi organizátoři. Stejně jako jsou během července v pohybu spisovatelé, kteří putují z jednoho města do druhého, aby se tam během čtení a besedy představili místnímu publiku, putuje i festival po Ostravě. Začínal ve Staré Aréně, kde bylo sídlo právě kanceláře EHMK, pak dlouho v klubu Altantik a klubu Les a nakonec letos proběhne celá akce v zbrusu novém divadelním prostoru Národního divadla moravskoslezského – ve Dvanáctce.

S nápadem nabídnout nový prostor přišel ředitel NDM Jiří Nekvasil. „Festival sleduji od jeho vzniku a doufám, že v divadle už zůstane,“ říká Jiří Nekvasil. Festival je v každém městě trošku jiný, také Ostrava má svá specifika. „Myslím, že se nám podařilo zakořenit. Je skvělé, že lidé jako básníci Petr Hruška či Ivan Motýl na něm pravidelně nejen vystupují, obvykle společně s dalšími desítkami ostravských a moravskoslezských autorů, ale že se ujali i role moderátorů. To je myslím pro ostravský MAČ podstatné, tedy co se atmosféry týče,“ říká Petr Minařík.

MAČ má každý rok své zahraniční hosty, letos jimi budou spisovatelky a spisovatelé z Rumunska. „Rumunská literatura je podobně silná jako rumunský film, jen to u nás nikdo neví. V Polsku to třeba vědí a většina autorů z našeho seznamu je tam přeložená; v Česku tak pět autorů z jedenatřiceti, kteří dorazí. Čas pro objevování rumunské literatury je tady a my pro ni chceme být první branou ke zdejšímu čtenáři. Symbolicky pracujeme s faktem, že to bylo právě Rumunsko, které se jako poslední vymanilo z komunistické diktatury spektakulární popravou Nicolae Ceauşeska, takže letošní MAČ je tedy i náš příspěvek k ohlédnutí za třiceti lety svobody,“ říká Petr Minařík. Ivan Motýl k rumunské linii dodává: „Současná rumunská literatura přitom sklízí světové úspěchy, jen o nich Češi mnoho neví. Dílo básnířky a bojovnice za lidská práva Any Blandiany bylo přeloženo do šestadvaceti jazyků. A pro tuhle literátku nebylo vůbec jednoduché, když v devadesátých letech organizovala přestavbu bývalého politického vězení Marmaţiei v rumunském Sighetu na památník obětí komunismu.“

Ostravský MAČ v úterý 2. 7. v 19 hodin tradičně zahájí jiskrný Koks, prach a oheň, tj. básnířky a básníci, radikální buřiči i otcové zakladatelé, písmáci, spisovatelé i vydavatelé. Opilci, bardi, vegani, lesní zvěř, máničky, Ostraváci, Opaváci, Prajzácí i filozofové z Frýdku-Místku a Slezské Ostravy. To vše na jedné hromadě koksu v Divadle Dvanáctka! Uvádí Ivan Motýl, mj. autor Strusky, básnické sbírky v komiksu, události literární sezóny, kterou festival pokřtí ve svém závěru.

Přímé náklady na ostravskou část festivalu budou letos činit kolem 550 000 Kč. Některé další náklady, například překlady, cestovné apod. ovšem spadají do celkového rozpočtu MAČe, kdyby se připočetly, bylo by to ještě více. Statutární město Ostrava na akci přispívá částkou 190 000 Kč.
Ostrava / Divadlo „12“, Čs. legií 12 (zrekonstruovaný komplex Divadla Jiřího Myrona)
2. 7. – 2. 8. 2019.
Denně, vstupné dobrovolné:
19.00 – hosté: Rumunsko
20.30 – domácí: Česko, Slovensko, Polsko, Ukrajina

Podrobný program na http://ostrava.autorskecteni.cz/.
Veškerá čtení lze sledovat v Ostravě živě nejen ve „Dvanáctce“, ale také online na www.autorskecteni.cz.

(ab)