V Ostravě letos pro dárky do reuse centra

V Reuse centru Ostrava, které je společným projektem města a společnosti OZO Ostrava, lze pořídit vánoční dárky s příběhem a navíc podporující veřejnou sbírku na výsadbu zeleně v Ostravě. 

Centrum pro opětovné použití věcí, které by jinak skončily jako odpad, bylo v areálu odpadové společnosti OZO Ostrava v Přívoze otevřeno v září letošního roku. A hned v prvním měsíci provozu je navštívilo více než 1 350 zájemců, kteří zde nakoupili předměty v souhrnné hodnotě přes 120 tisíc korun! Po uzavření centra daném nařízením vlády v souvislosti s koronavirovou pandemií bylo Reuse centrum Ostrava opět otevřeno v úterý 8. prosince. A jen během prvního dne obnoveného provozu ho navštívilo okolo 80 zákazníků a na konto sbírky na veřejnou zeleň přibylo dalších 13 400 korun!

„Zájem veřejnosti o předměty, jejichž zakoupením lze předcházet vzniku odpadu, nás velmi těší,“ konstatuje Vladimíra Karasová ze společnosti OZO Ostrava a dodává, že v centru plném hraček, knih, sportovních potřeb, nábytku, nádobí i rozmanitých předmětů do domácnosti si vybere opravdu každý. 

Předměty jsou od dárců přijímány ve sběrných dvorech společnosti OZO Ostrava. Tam mohli lidé přinášet předměty, jimž chtějí dát druhou šanci, i v době, kdy bylo Reuse centrum Ostrava kvůli celostátním opatřením spojeným s covidovou nákazou uzavřeno. Odevzdané věci byly poté vyčištěny, podle potřeby drobně opraveny a připraveny k prodeji. 

„Rovněž v areálu OZO Ostrava ve Slovenské ulici v Přívoze, jehož součástí reuse centrum je, se nachází sběrný dvůr. Lidé tedy mohou na jednom místě odložit nepotřebný předmět a zároveň si z reuse centra odvézt něco, co se jim hodí,“ inspiruje Vladimíra Karasová a upozorňuje, že součástí reuse centra je i veřejná dílna, kde si lze zakoupenou věc opravit nebo vylepšit. „A v průběhu adventu si tu lidé mohou za svůj nákup přesahující 300 korun vytočit na vánočním kole štěstí malý dárek,“ uzavírá.

(ab)