Děti v našem kraji pomáhaly od srdce nemocným kamarádům

Nejenom dospělí, ale i ti nejmenší myslí ve vánočním čase na lidi, kterým je potřeba podat pomocnou ruku. Výtěžek z Vánočních dílniček Mateřské a základní školy MONTE pomůže nevyléčitelně nemocným dětem, o které pečují pracovníci Mobilního hospice Ondrášek v Ostravě. Dobročinná akce se setkala s velkým ohlasem i u dětí samotných. Vybrané peníze poslouží k nákupu zdravotnického materiálu, který malí pacienti nutně potřebují.

Letos poprvé přišly paní učitelky MŠ a ZŠ MONTE s nápadem spojit tradiční Vánoční dílničky, které škola pořádá, s dobročinnou myšlenkou pomoci druhým. Školáčci byli z nápadu nadšení a už při výrobě vánočních ozdob mysleli na děti, kterým pomůžou. „Při prodeji hotových výrobků dokonce chlapci a děvčata sami od sebe připomínali svým rodičům, jak moc je tentokrát důležité vhodit peníze do kasičky“, říká ředitelka školy Marie Švrčková a dodává: Jeden žáček první třídy dokonce věnoval dětem z Ondrášku peníze, které si sám našetřil“.

Výtěžek z Vánočních dílniček si i s vánočním přáním od malých školáků převzala ředitelka Mobilního hospice Ondrášek Bronislava Husovská, která neskrývala dojetí. „Peníze použijeme na nákup zdravotnického materiálu, na který přispívají zdravotní pojišťovny jen částečně. Těší mě, když vidím někoho myslet na druhé, zvláště když jsou to děti. Je velmi důležité, že už i ti nejmenší si uvědomují, že jsou mezi námi lidé, kteří potřebují naši pomoc“, uzavírá Husovská.

O významu přátelství, toleranci a vzájemné pomoci se učí žáci Mateřské a základní školy MONTE v rámci vzdělávacího projektu „Cesta k přátelství a porozumění“. Cílem Montessori pedagogiky je vychovat z dětí laskavé, zdravě sebevědomé jedince, kteří nesou zodpovědnost za své jednání, umí řešit problémy bez vnější pomoci a svět kolem nich jim není lhostejný.

Více informací o škole a výuce najdou zájemci na webu: www.montessoriostrava.cz.

Mateřská a základní škola MONTE je členem pětiúrovňového konceptu vzdělávání Akademické aliance. Tu tvoří skupina škol, které zajišťují vzdělání od útlého věku až po stáří.

NM/foto: zleva:Marie Svrckova a Bronislava Husovska